Skip to main content
Home | Langdurige samenwerkingen worden gesmeed in Moerdijk

Langdurige samenwerkingen worden gesmeed in Moerdijk. Hoe krijgt Port of Moerdijk dit voor elkaar?

Directeuren Albert van Ommen van Euro-Rijn, Luc Smits van Combined Cargo Terminals Moerdijk en Kees Groeneveld van Euro Nordic werken met plezier samen.

In Moerdijk beschikt Euro-Rijn over meerdere terminals, waaronder een terminal voor op- en overslag van bulkgoederen en stukgoederen. CCT Moerdijk staat bekend om zijn shortsea-terminal: de ideale draaischijf voor vervoer van en naar het Europese achterland. Euro Nordic biedt de hele logistieke keten als één pakket aan: van transport over zee, lucht en land tot opslag, douanefaciliteiten, distributie, verpakking en verwerking.

 

Smits zegt dat bijna 70% van de scheepvaartvolumes op containergebied in Moerdijk wordt afgehandeld door de drie partijen. Moerdijk mag volgens Smits trots zijn hoe de haven zich de afgelopen 20 jaar ontwikkeld heeft tot wat het vandaag de dag is.

 

De partijen maken gebruik van elkaars toegevoegde waarde in Moerdijk. Een mooi voorbeeld van de samenwerking is CCW.

 

De drie zijn in 2007 een gezamenlijke firma gestart: CCW Combined Cargo Warehousing. Van Ommen: ‘Een groot gedeelte van de goederen van Elkem (Noors bedrijf dat actief is in de elektrochemie. red) worden hier opgeslagen.’ Recentelijk is een nieuw vijfjarig contract gesloten met Elkem. Uniek volgens Van Ommen is dat het warehouse op het terrein van CCT Moerdijk staat.

 

‘De combinatie van een containerterminal met direct daarnaast de loodsen is een hele mooie.’ Dit heeft geresulteerd in een groei van 9000 naar 30.000 vierkante meter warehouse vanwaar de distributie plaatsvindt vanuit Moerdijk naar bestemmingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië en Hongarije.

 

Van Ommen en Groeneveld hebben nog meer gezamenlijke projecten. Zo hebben ze samen het Moerdijkse Multi Cargo Logistics (MCL) opgericht. MCL ontzorgt bedrijven in de food-, feed- en pharma-sector met de opslag, overslag en aanvoer van ingrediënten en additieven. De twee hebben ook Libra Shipping opgericht: een scheepsmakelaar en scheepsagentschap gespecialiseerd in kustvaart. Van Ommen: ‘Je speelt waar mogelijk de bal naar elkaar toe.’

 

Bovendien werken zij samen met de start-up CargoSnap. Dat bedrijf biedt een platform en app voor het verzamelen en delen van informatie over de conditie van goederen op overslagterminals en in opslag- en distributiecentra. ‘De ontwikkeling ervan is in onze loodsen gebeurd. Wij financierden allebei een stukje. En natuurlijk gebruiken we het zelf ook.’

 

Containercrisis

Van Ommen zegt dat op bepaalde vaargebieden de containerprijzen meer dan drie keer verdubbeld zijn. ‘Ook blijft er momenteel handel op de kade staan door de congestie in de haven, terwijl het volgende grote volume alweer onderweg is. Ook wel de koopwoede van de consument.’ MCL bijvoorbeeld heeft daar last van. ‘De handelaren, zeker de producenten, van grondstoffen verschepen nu gewoon niet. Het is onbetaalbaar.’

 

Hierdoor ontvangt MCL automatisch minder containers. Wel komt er meer lading uit Frankrijk in plaats van Thailand. ‘Bedrijven zoeken het toch dichter bij huis, om zo meer betrouwbare logistieke aanvoerlijnen te krijgen.’ Dit heeft alleen al de coronacrisis duidelijk gemaakt. Het lastige van de containercrisis is volgens Van Ommen dat niemand weet wanneer het afgelopen is.

 

Groeneveld vat de crisis als volgt samen: ‘Incidenten zoals de coronacrisis en de stremming van het Suezkanaal, maar ook een tekort aan containers en de vrachtprijzen die omhoog schieten.’ Industrieën zien nu meer de noodzaak om strategische voorraden van grondstoffen te hebben, om zo de productiecontinuïteit tijdens dit soort incidenten te waarborgen. Ook het gebruikmaken van synchromodaliteit zal een bijdrage leveren om een betrouwbare flow van lading te waarborgen.

 

Draaicirkel

Moerdijk is volgens Van Ommen een mooie draaicirkel: van zeeschepen tot binnenvaart en trein. ‘Moerdijk biedt alles aan.’ Volgens Van Ommen is duurzaam samenwerken ook heel belangrijk. Een voorbeeld hiervan is de empty depot van MCT, dat onderdeel uitmaakt van CCT. Daar kunnen de grote rederijen hun lege containers aanleveren en ophalen. ‘Dat is voor de haven van Moerdijk en Moerdijkse bedrijven perfect. Iedereen kan gebruikmaken van elkaars containers om te exporteren.’ Dit voorkomt veel onnodige kilometers wegvervoer van lege containers.

 

De drie partijen werken niet alleen met elkaar samen, maar met nog meer bedrijven op het haven- en industrieterrein van Moerdijk. Groeneveld: ‘Onze lading afkomstig uit Noorwegen voor het Verenigd Koninkrijk verscheept A2B-online verder. Zo blijft er constant een goede wisselwerking met elkaar. ‘ Een van de krachten van Moerdijk is volgens Groeneveld het herkennen van de toegevoegde waarde en specifieke kennis van anderen. ‘De plek waar je elkaar business gunt en wil samenwerken.’

 

Groeneveld roemt ook de spoorverbinding waar zijn klant heel blij mee is. Vooral vanwege het duurzame voordeel. Smits vult aan. ‘De railterminal met drie sporen van CCT is ook heel belangrijk.’ Omdat de railterminal doorloopt tot aan de kade is directe overslag mogelijk tussen trein en binnenvaartschip en tussen trein en shortsea-schip. ‘Er moet nu nog een goede verbinding naar toe komen of een overloopspoor. Daar moet de overheid in investeren.’

 

Van Ommen verwacht nog meer groei in Moerdijk, mede door de komst van het Logistiek Park Moerdijk (LPM). ‘Er komt een interne baan tussen LPM en het huidige haventerrein.’ Volgens Van Ommen betekent de interne baan veel voor de containerterminal: ‘Nog meer volume waardoor het logistiek knooppunt Moerdijk versterkt wordt.’ Het is een goede investering geweest van Port of Moerdijk.

 

Uniek aan Moerdijk is volgens Groeneveld het ondernemerschap van familie georiënteerde ondernemingen met korte lijnen. Smits: ‘De samenwerking tussen ons drieën, klant en leverancier, staat sinds jaar en dag als een huis en we houden elkaar altijd scherp.’

Bronnen

Port of MoerdijkNieuwsblad Transport

AUTEUR

Luc Smits

Directeur
+31 (0)6 53 65 48 14
+31 (0)168 33 42 70
 

Leave a Reply